Fansub Nedir? Bağımsız Çevirmenlik Nedir? Nasıl Olunur? Oku   search 


Fansub Nedir? Bağımsız Çevirmenlik Nedir? Nasıl Olunur?

Burak Tarafından


2019-11-20 19:04:17 eklendi, en son 2019-11-22 13:23:31 değiştirildi



Bağımsız çevirmenlik hakkında ki ayrıntılar ve nasıl olunacağı hakkında fikirler.

Çeviri: Genellikle İngilizce altyazılı kaynaktan Türkçeye yapılan çeviridir. Ortalama bir çeviri 2 ile 4 saat gibi bir sürede tamamlanır. Her fansub'un kendi çeviri ekibi vardır. Çevirilerin kalitesi ya da hakim olunan üslup fansub ile çevirmene göre değişebilir.

Çevirmenlik statüsü anime ve çizgi film sektöründeki belki de en önemli iştir.

Özellikle çevirmenlik bir fansuba (hayran altyazı  grubu) bağlı olmadan yapılıyorsa, hem imla hatalarının düzeltilmesi hem de encoderlik ve uploaderliği yapmak (Bazı çevirmenler sadece çeviriyi yapıp paylaşırlar) bir birey için oldukça zordur.

İşte, bizler bu tür insanlara "bağımsız çevirmen" diyoruz. 

Bağımsız Çevirmen: Her hangi bir fansuba bağlı olmayan istediği animeyi veya çizgi diziyi çeviren kişiler bağımsız çevirmenlerdir.

Fansub: "Hayran" anlamına gelen "Fan" ve açılımı "altyazı" anlamına gelen "Subtitle" kelimelerinden oluşmaktadır. Resmi olmayan gruplardır. Bu resmi olmayan gruplar o animenin "fan"ları olduğu için böyle bir ad gelmiştir. Yani özetlersek, Televizyonlarıda yayınlanan çizgi dizi ve animeleri çeviri, kontrol, düzenleme ve kodlama süreçlerinden geçirerek Türkçeye kazandıran gönüllü kişi veya kişilerden oluşmuş gruplara verilen genel isimdir.

Fansublarda çalışan her insanın kendine ait bir görevi mevcuttur. Redaktörlük,Encoderlik,Çevirmenlik,Uploaderlik gibi.

Redaktörlük: Çevirmenin vermiş olduğu altyazı dosyasını kontrol eder ve yanlışları düzeltir.

Encoderlik: Çevirmenin vermiş olduğu altyazı dosyasını videoya gömüp uploadere teslim eder.

Uploaderlik: Encoder'in vermiş olduğu videoyu çeşitli sitelere insanların izlemesi için yükler ve oradanda embed kodu alınıp sitemize yüklenir.

Bu işlemlerin sonucu verilen emeğe göre değişmek kaydıyla 5-6 saati bulur. 20 dakikada izleyip geçtiğimiz bir anime ya da çizgi dizi aslında ne kadar da emek barındırıyormuş, değil mi?